- Gemeenten die afhankelijk zijn van toerisme en parkeergeld zullen de ozb fors moeten gaan verhogen.
- De coronacrisis slaat grote gaten in de begroting. Alleen een verhoging van de onroerendzaakbelasting lijkt een vlotte oplossing.
- Omdat veel mensen verwachten dat door de crisis de huizenprijzen zullen dalen, kijken kopers nog even de kat uit de boom.
- Uiteindelijk zal er toch nog steeds veel vraag naar woningen blijven, verwachten veel Nederlanders.
Huiseigenaren krijgen door de coronacrisis waarschijnlijk te maken met een hogere onroerendezaakbelasting (ozb). Alleen zo kunnen gemeentes de gaten de plotseling ontstane gaten in de begroting dichten. Daarnaast verwachten veel Nederlanders dat de huizenprijzen zullen gaan dalen.
Volgens intermediair de Hypotheker blijkt uit eigen onderzoek dat iets meer dan de helft van de Nederlanders denkt dat de huizenprijzen zullen dalen door de crisis.
Potentiële kopers hebben die verwachting ook, en zijn dus wat voorzichtiger met nu geld uitgeven. Alles bij elkaar kijken zes op de tien huizenzoekers even de kat uit de boom, stelt De Hypotheker.
Ook de onzekere gevolgen van de crisis op het inkomen de prijzen nog drukken.
Toch voorziet driekwart van de Nederlanders dat de vraag naar huizen groot blijft omdat er nu al een tekort aan woningen is. Uiteindelijk zal er daarom echter weinig veranderen op de woningmarkt, denken velen.
Veel huizenbezitters kijken in deze tijd naar hun hypotheek. Bijna een derde is dan ook van plan te investeren in het eigen huis, zoals bijvoorbeeld een verbouwing of verduurzaming van de woning. Daarvoor maken ze gebruik van de overwaarde en de nog altijd lage hypotheekrente.
Die hypotheekrente gaat stijgen, denkt 45 procent van de ondervraagden. Van de huizenbezitters verwacht 55 procent dat, al denkt het overgrote merendeel daarvan aan een lichte stijging.
Gemeenten moeten gemiste inkomsten dekken met ozb
De vraag of de ozb niet fors omhoog moet zal vooral spelen in gemeenten die veel inkomsten verwachtten uit parkeergeld en toeristenbelasting. Gemeenten als Amsterdam en Texel voorzien grote gaten in hun begroting, door de coronacrisis.
"De belangrijkste bron van inkomsten voor gemeenten is de uitkering van het Rijk. Als die nou niet verandert, en gemeenten moeten toch een dekkende begroting hebben, dan betekent dat in gemeenten als Amsterdam dat de ozb toch minstens moet verdubbelen." Dat zegt onderzoeker Corine Hoeben van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO), bij BNR.
"Of je moet heel erg gaan bezuinigen. Maar gemeenten zaten al heel erg krap door problemen op het sociaal domein, dus heel veel bezuinigingsmogelijkheden zijn er vaak niet meer".